Csúnya,csúnya bácsi...

2009.03.25. 11:07

Üdvözlet!

Rég írtam értelmes, komoly, és elgondolkodtató postot is egyben. Úgyhogy hajrá!

Az első "topik" a káromkodásról szól. Mostanában életem elnyomó többségét olyan helyeken töltöm, ahol vagy emberek között vagyok, vagy van chatablak...(call of duty, póker). És igen, sokat káromkodok. De már alapból az egy furcsa dolog, hogy mit is hívnak emberek káromkodásnak, valamint hogy milyen hatással van az emberekre. Mostanában tényleg rengeteg van belőle mindenhol, csak nem értem a lényegét. Pl: mi a különbség eközött a két mondat között:

- "Hú bazdmeg, olyan csajt láttam!"
- "Bazdmeg Józsi mekkora szemétláda vagy!"

Az én olvasatomban egyikben sincs semmi elítélendő. Ez egy érzelmek kifejezésére szolgáló kötőszó. Valamiért mégis a csúnya, cenzúrázandó, káromkodás, kulturálatlan, stb. képzeletbeli dobozaiba rakjuk.

De miért? Legutóbb ideges lettem játék közben, beírtam egy szívhez szóló kommentet, ami nem is egy embernek szólt, hanem úgy a világnak, erre kitiltás lett az eredménye. Amikor letelt a 10 perces kitiltás, visszamentem, és megköszöntem amiért kirúgtak, majd megkérdeztem, hogymi rossz volt ebben. Ilyen válaszok jöttek: "Mert nem otthon vagy." ; "Mert itt kultúrált játék folyik". Aha. Tehát otthon szabad káromkodni, és ha káromkodsz kultúrálatlan vagy. Leszűrtem a következtetést:

Az embereknek a bazdmeg szóval van bajuk...

Mert a kutyafáját jelentése pont ugyanaz, azt mégis le lehet írni. Hallottam negatív kritikákat, hogy a kereskedelmi tv-ben már a szar, illetve kurva kifejezéseket sem cenzúrázzák ki. Na és? Amellett, hogy mindenki tudja, hogy mi hangzott el akkor, elképzelni sem tudom, hogy valakit megnyugtat, ha Fábry monológja közben bazdmeg helyett b-meg, fasz helyett fsz, kurva helyett kuát hall.

Az igazi probléma az, hogy az idegességet nem lehet a "7 csúnya szó" nélkül kifejezni. Ha azt mondod: "Hát ekkora bunkó hogy lehet valaki" vagy "Az isten verje meg", a környezeted azt fogja hinni, hogy haragszol valakire, de nem annyira mintha azokat a szavakat használnád, amit gondolom a dőlt betűs szavak helyére mindenki be tud helyettesíteni.

A "7 csúnya szó" egyébként az a 7 szó amit az amerikai tv-kben az 1972-es törvény alapján kicenzúráznak: shit, piss, fuck, cunt, cock, motherfucker, tits. Ez egy ilyen plusz információ, hogy lássátok mennyi háttérmunkát végzek egy blogbejegyzéshez.

Összességében arra is rájöttem, hogy nem is igazán értem mit jelent a káromkodás szó. Káromkodjatok nyugodtan. Semmi rossz nem sülhet ki belőle. Aki kultúrálatlannak nevez, hívd ki egy IQ-versenyre. A kultúrának semmi köze ahhoz hogy pár szót vallási alapon (mert ezek bizony-bizony vallási dolgok) nem szabad kimondani.

A második topikot majd később, most megyek órára...

A bejegyzés trackback címe:

https://nitroblog.blog.hu/api/trackback/id/tr21023823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CB 2009.03.26. 12:48:48

szerintem a kurva és a fasz nem vallási dolgok... a 7 csúnya szós törvényt nem ismertem, de tök jó, hogy informatív a blog:D

és a másik: óriási sün-rajongók lettünk, szóval ha megugrik időnként a nézettséged, az a sün miatt (is) van... honnan szedted?
süti beállítások módosítása